Skip to main content

"Abedar's en Hermels Hoeve Teckels"

Korthaar standaard teckels

Terugblik "Abedar's" kortharen 1980 - 2000

Toen ik begin 1979 in teckelkennel v.d. Hen’s Bergen (eig. Mw. Henny v. Breukelen) ging werken, was ik blij dat ik mijn droom om ‘met honden te gaan werken’ kon verwezenlijken.

Ok, het waren dan wel teckels, maar het was een begin. Zo dacht ik er toen over. Wie had kunnen denken dat het ras mij zo in zijn greep zou krijgen dat ik er nu, na bijna 40 jaar, nog ’tot over mijn oren’ in zou zitten.

Het logisch gevolg van dagelijks met een grote groep teckels te werken, was de wens om een eigen teckel te hebben. Natalia Naomi v.d. Hen’s Bergen heette ze, een langhaar standaard pup. Mijn eerste eigen hondje. Helaas stierf ze, toen ze 12 weken was, aan het toen net bekende Parvo virus. Wat een verdriet… Als troost kreeg ik haar moeder Cherylin v.d. Wijsterhoeve; één van de meest fantastische honden die ik heb gehad. Met haar fokte ik in 1980 mijn eerste nest.

Intussen ging mijn hart steeds meer uit naar de korthaar standaard teckel. Toen de mooiste korthaar teef uit de Hen’s Bergen kennel t.w. Ch. Polenta v.d. Hen’s Bergen haar eerste nest kreeg van Xuru v.d. Zeven Bergjes waren de verwachtingen hooggespannen.

Cherylin op schoot

Mw. Henny v. Breukelen wilde natuurlijk zelf iets houden en ook Bertus Spaai (kennel v.h. Spaaiserhof) zou een teefje uitzoeken. Er waren echter drie teefjes in het nest en ik was helemaal verliefd op de kleinste. Tot mijn grote verrassing kreeg ik op mijn 18e verjaardag een versierde doos met daarin juist dit pupje. Het mooiste verjaardagscadeau ooit…


Deuteria v.d. Hen’s Bergen of ‘Duitje’ zoals ze genoemd werd, is de stammoeder geworden van de ‘Abedar's’ korthaar standaards. In haar eerste nest x Ch. Zunder v.d.Birke W’74 gaf ze Ch. Abedar’s David. Mijn eerste zelfgefokte kampioen. Het zusje van David, Demelza was de moeder van de volgende kampioen; Ch. Abedar’s Kate.

Deuteria v.d. Hen’s Bergen
(Xuru v.d. Zeven Bergjes
x Ch.Polenta v.d. Hen's Bergen)

Ch. Abedar's David. JW'84
(Ch. Zunder v.d. Birke W'74
x Deuteria v.d.Hen's Bergen)

Abedar's Demelza
(Ch.Zunder v.d. Birke W'74
x Deuteria v.d. Hen's Bergen)
samen met Deuteria v.d. Hen’s Bergen

Omdat rond de jaren ’90 enkele bekende fokkers van korthaar dwergjes aangaven te gaan stoppen met de fokkerij, vond ik dat ik mij ook voor de dwergjes moest gaan inzetten. Stammoeder van de ‘Abedar’s’ korthaar dwergjes werd Ch. Grasshopper v.d. Hen’s Bergen W’ 92 (Etzel v. Molecaten x Ch. Neusje v.d. Hen’s Bergen) Zij gaf in haar eerst nest met Ch. D’Arisca Ambrose direct al twee kampioenen, te weten Ch. Abedar’s Yvonneke en Ch. Abedar’s Yabbadabbadoo W’96.

Dankzij Henny v. Breukelen, die me deze twee onvergetelijke kortharen gaf (Deuteria en Grasshopper), heb ik de kans gekregen mijn teckelfokkerij optimaal te beginnen.
Zo zijn gedurende deze jaren, met gemiddeld 2 nesten per jaar, mooie resultaten bereikt met als hoogtepunten diverse groeps – en best in show overwinningen maar bovenal heel veel plezier met het geweldige ras ‘de teckel’.


We laten u hier graag nog wat foto’s zien uit de periode 1980 - 2000.

Ch.Abedar's David. JW'84
(Ch. Zunder v.d. Birke W'74
x Deuteria v.d.Hen's Bergen)

Ch.Abedar's Kate 
(Notaris v.d. Hen's Bergen
x Abedar's Demelza)

4 generaties, vlnr 
Deuteria v.d. Hen's Bergen,  
Abedar's Demelza, 
Ch.Abedar's Kate,  
Abedar's Pommeline JW'90.

Abedar's Quizmaster 
(Canis Angelicus Nathan x Abedar's Julia)

Abedar's Uiver JW'93
(Ch.Lomme v.h.Spaaiserhof W'84
x Ch.Abedar's Quanana)

Ch.Abedar's Winnifred 
(Ch. Cartouche v.Barnousche  JW'91,W'92
x Ch. Abedar's Kate)

Ch.Yentle a Dapple v.d. Mibaf's Hoeve 
(Ch. Boidis Superstar
x Popart v.d. Mibaf's Hoeve)


Twee zeer dierbare honden die ik nog graag wil laten zien zijn:

Ch.Lanny v.d. Wijsterhoeve

Famous Felicity
v.d. Pansarthe